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Understanding the oral transmission of Trypanosoma cruzi as a veterinary and medical foodborne zoonosis Artículo académico uri icon

Abstracto

  • Chagas disease is a neglected tropical disease transmitted by the protozoan Trypanosoma cruzi that lately has been highlighted because several outbreaks attributed to oral transmission of the parasite have occurred. These outbreaks are characterized by high mortality rates and massive infections that cannot be related to other types of transmission such as the vectorial route. Oral transmission of Chagas disease has been reported in Brazil, Colombia, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Argentina and French Guiana, most of them are massive oral outbreaks caused by the ingestion of beverages and food contaminated with triatomine feces or parasites’ reservoirs secretions and considered since 2012 as a foodborne disease. In this review, we present the current status and all available data regarding oral transmission of Chagas disease, highlighting its relevance as a veterinary and medical foodborne zoonosis.
  • La enfermedad de Chagas es una enfermedad tropical desatendida transmitida por el protozoo Trypanosoma cruzi que últimamente ha cobrado protagonismo porque se han producido varios brotes atribuidos a la transmisión oral del parásito. Estos brotes se caracterizan por sus altas tasas de mortalidad e infecciones masivas que no pueden relacionarse con otros tipos de transmisión como la vía vectorial. La transmisión oral de la enfermedad de Chagas ha sido reportada en Brasil, Colombia, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Argentina y Guayana Francesa, la mayoría de ellos son brotes orales masivos causados por la ingestión de bebidas y alimentos contaminados con heces de triatominos o secreciones de reservorios del parásito y considerados desde 2012 como una enfermedad de transmisión alimentaria. En esta revisión, presentamos el estado actual y todos los datos disponibles sobre la transmisión oral de la enfermedad de Chagas, destacando su relevancia como zoonosis veterinaria y médica de transmisión alimentaria.

fecha de publicación

  • 2020-7-29